Track Record/Developer

Developer/Kensington & Chelsea/ Notting Hill Development – Updated


This infill development had won consent at appeal a couple of years previously and HEAT were asked by the developers to re-examine the scheme from a commercial point of view. The consent was for a mix of flats behind traditional façades and HEAT, having considered the demand in the area and the layouts, opted for the opposite approach –  infilling the site with nine small houses to match the urban pattern in the area behind contemporary façades, with large windows. HEAT held preliminary negotiations with the conservation team Royal Borough of Kensington and Chelsea who were exceptionally helpful, and established feasibility prior to the sale of the site.

Update: HEAT have obtained planning and conservation area consent from RBKC for this valuable scheme.

Project 077


Developer/New Build/Overseas/ Ski Club

†1 copy_small

HEAT have been working with ALEF Architects to produce plans for a ski resort hotel North of Moscow including landscaping. The resort includes 40,000 sq ft of restaurants, club rooms, a health spa and the design consists of a series of volumes arranged around an arc with full glazing facing towards the landscape and views.

Project 130


Camden/Developer/ Mews Development in Camden


HEAT have obtained planning consent for a landmark development of nine news houses on a sensitive site near Swiss Cottage. This valuable consent generated 1364 sqm of floorspace to replace a two of lock-up garages and was a well-thought out solution for an awkward site. The design of the houses responded to the scale and patterns of the Victorian mews houses opposite and was carefully designed to meet the requirements for daylight and sunlight.

Project 090


Developer/Listed Building/Merton/ Listed House Transformation


HEAT have gained a remarkable planning consent for the transformation of an eight bedroom Edwardian house in Wimbledon. Whilst at the front this “locally listed” house would remain the same the rear will be completely rebuilt with a huge glazed kitchen extension with panoramic doors that slide down into the floor. A new basement under the house will house a gym lit by sunlight passing through the glass-floored swimming pool over. A gracious cantilevered helical staircase unites the new floors and brings sunlight right down to the basement level.

Permission for this fabulous design was the result of six months detailed work with Merton Council planners who were extremely clear and helpful.

Project 088


Developer/Islington/New Build/Planning Appeal/ Islington Appeal Success

096-Before-After Side

HEAT have won consent for a detached house in Islington following an appeal. The scheme involves the partial demolition of an undistinguished post-war house in a Victorian Street and extensions at the front rear and roof, effectively creating a completely new house. The appeal inspector praised the sensitive design solution.

Photograph shows before and after images.

Project 096


Developer/Islington/ Clerkenwell Conversion


Before founding HEAT, Charles Humphries had worked on the conversion of a warehouse in Clerkenwell for the imaging company Metro. As Metro were moving to new premises HEAT were asked to review the conversion of the building to a Headquarters building for sale or on the rental market and carried out a feasibility study. The building was subsequently let to an international fashion brand.

Project 111


Developer/Ealing/ Art Deco Restoration


HEAT Architecture have developed a scheme for the regeneration of a landmark early C20th industrial building. Originally designed in the Art Deco style, the building had suffered years of under investment and was badly in need to upgrading. The solution proposed by HEAT is to add two floors of lightweight glazed residential accommodation at roof level and use the income generated to upgrade the B1 accommodation and recreate the Art Deco façade of the building.

Project 085


Developer/Islington/ Clerkenwell Penthouse Development


Trend-setting developer ICONIC hired HEAT Architecture to transform an unpromising 1950′s office building in St. John’s Square, Clerkenwell, into a mixed-use residential and office building. A scheme like this, in such a popular area is a rare find, providing HEAT an opportunity to create a truly special conversion. One of the  challenges was to work above and around existing business premises on the lower floors.

Nine stunning apartments were created, and two additional floors  added housing the spectacular penthouses, which were constructed to be energy efficient and quick to build, using highly insulated lightweight timber and steel components.

All apartments are designed to meet “Lifetime Homes” standards. In addition, acoustic insulation between apartments exceeds the new acoustic regulations. To achieve this HEAT made sure that the floors in the apartments did not touch the walls and none of the walls touched each other, in effect making each apartment a “box” floating within another box.

The interiors were designed by HEAT Architecture in conjunction with Target Living. Both wished to maintain the flavour of Clerkenwell’s personality throughout the interior. The bold colour scheme and selection of globally sourced materials reflect this, with  glorious chocolate stained oak floors in the living areas, rich carpeting in the bedrooms and heated limestone flooring in the bathrooms.

Project 060


Developer/Hammersmith & Fulham/ Hammersmith Development


A large site in the Fulham Palace Road had been empty for twenty years. HEAT prepared a sensitive, contextual scheme with 10,000 sq ft of retail, a similar area of B1 and nine residential units above. Sometimes the planning system does not run smoothly and in this case the planners were combative and inconsistent and unfortunately, after a year of negotiation it was necessary to go to appeal to bring some focus to the discussions.

Fortunately at that point, a scheme very similar to the original proposal was swiftly agreed and consented. The proposal picks up on the rhythm of the adjacent houses on this busy thoroughfare, with a modern interpretation of a projecting bay window and is an enhancement to the conservation area. The site was sold on and has since been successfully built.

Project 078


Developer/Lambeth/ Clapham Development

049-Front View

Clapham, London: Incorporating 12,000 sq ft of retail/A3 units and 14 loft apartments on the upper three stories, this brownfield development was designed from the start to be low-energy, with  natural cooling, water recycling and common parts lit by solar cells. Natural light will flood into the apartments. There is a ‘hanging garden’ with mature birch trees at the second floor level shielding the apartments from noise and pollution.

Planning consent was gained by HEAT from the London Borough of Lambeth.

Project 049