Track Record/New Build

New Build/Permitted development/Richmond/ Über Shed

20160121_113047

Sometimes it is surprising what is allowed without planning consent under “Permitted Development”. Even in a Conservation Area in the heart of London it can be permissible to build a garden outbuilding up to 2.5m high. HEAT have just completed a rather smart full width garden pod clad in cedar slats at the end of this garden in Barnes. We are looking forward to the planting season to see the garden take shape!

Project 171

Won/18.10.15

New Build/Outside London/ Country Pool House

Vista1

HEAT have developed a stunning scheme for a pool and poolhouse in the Buckinghamshire countryside. In the steeply sloping grounds of a recently built house, our scheme comprises two curving stone walls which nestle into the hillside and conceal a family room and other facilities and a South-facing pool, protected from the weather. Conceived with landscape designer Matthew Wilson, the project uses local stone and native planting to fit within the landscape.

Project 170

Won/25.05.15

Developer/Enfield/New Build/ Infill Development in North London

Model 6 Houses 130215 View 3

At the rear of a residential care home in North London was an unpromising site with a fine Southerly aspect, but a steep and inaccessible slope. HEAT have developed an innovative design for six new substantial terraced houses which have just received the blessing of Enfield Council at the Planning pre-application stage. The houses have been designed to meet the highest standards of accessibility and energy conservation and each is over 2000 sq ft with a dedicated garage. The design of the upper floors and the set back gables allow us to incorporate a third floor within the massing of the building.

Project 165

Won/10.12.14

Developer/New Build/Wandsworth/ New Houses in Clapham

27NSWC

Spencer Park in Wandsworth is a gem with large villas backing onto green lawns and tennis courts on three sides. Our developer clients proposed a new house on a sensitive infill site between two existing houses. Two previous applications had been turned down and HEAT were able to successfully negotiate a planning consent for a new brick house with stone detailing and a modern take on the Dutch Gable (Seen here under construction). One of the existing houses next door was converted from a business use to residential providing over 11,000 sq ft of new residential property in this prime part of Southwest London.

Won/24.10.14

Developer/Merton/New Build/Planning Appeal/ Appeal Success in Wimbledon

159-Rear Sketch View

HEAT’s design for a new family house in Wimbledon was described as a “sensitive design solution” by the appeal inspector in a landmark decision this week. The inspector has overturned the decision of the London Borough of Merton to refuse permission for the demolition and rebuilding of this three storey house. The developer’s case was that the house was in such poor condition that it made a negative contribution to the Conservation Area and they proposed sensitively rebuilding the front facade to match the existing, whilst constructing a new contemporary house behind the facade. The inspector stated that “The appellants’ articulate and well-documented statements submitted with their applications present a convincing case as to why the original dwelling does not make a positive contribution to the CA.” The inspector “saw no evidence to demonstrate that the Council had been willing to enter into constructive dialogue after the applications had been submitted despite the voluminous and credible information it had received and requests to meet”, found that the Council’s behaviour was unreasonable and made a full award of costs on behalf of our clients.

Project 159

Won/01.02.13

Developer/New Build/Wandsworth/ Business Centre Success

086-Elevations

On the site of a former removals depot in Wandsworth, HEAT have gained a valuable planning consent for 15,000 sqm of new light industrial floorspace over 32 units. The site was designed to be readily navigable with a subtle design and branding that helped make the site easy to understand. A steel frame with flexible interior spaces allowed the maximum  development potential from the site.

There was a strong focus on sustainability with sustainable, recycled  building materials, grey water re-use and on-site solar generation.

Project 086

Won/27.03.10

Developer/New Build/Overseas/ Ski Club

†1 copy_small

HEAT have been working with ALEF Architects to produce plans for a ski resort hotel North of Moscow including landscaping. The resort includes 40,000 sq ft of restaurants, club rooms, a health spa and the design consists of a series of volumes arranged around an arc with full glazing facing towards the landscape and views.

Project 130

Won/25.06.09

Developer/Islington/New Build/Planning Appeal/ Islington Appeal Success

096-Before-After Side

HEAT have won consent for a detached house in Islington following an appeal. The scheme involves the partial demolition of an undistinguished post-war house in a Victorian Street and extensions at the front rear and roof, effectively creating a completely new house. The appeal inspector praised the sensitive design solution.

Photograph shows before and after images.

Project 096

Won/01.05.07